Andy Murray prodire u finale Šangaja Mastersa i osvoji Gilles Simon

Trenutni svijet No2 trajao je sat i 43 minuta da bi poslao svog francuskog protivnika i suočit će se s Roberto Bautista Agut u nedjeljnom finalu, a španjolski šokirao Đokovića u drugoj polufinalu.

Nedjeljni showpiece biti Murrayov 10. konačnjak izuzetne godine i njegov oblik, zajedno s Đokovićevim nevoljama u drugom dijelu sezone, pružio mu je tanke šanse zaokrenuti pored svog suparnika na vrhu ljestvice prije kraja 2016. godine. “Rekao sam da želim pokušati doći do No1, ali ove će godine biti iznimno teško”, rekao je Murray nakon što je pobio Šimuna. “Gubitak Đokovića danas mi malo pomaže, ali još sam uvijek daleko od njega pa nisam razmišljao o No1 rangiranju ovaj tjedan ili sada.” biti daleko iza, ali ipak postoji šansa.Murray trenutačno prati Djokovića za 3,605 bodova. Srpkinja prikuplja 360 bodova za postizanje polufinala u Šangaju, a Murray će zahtijevati 1000 ako pobije Bautista Agut u nedjelju ili 600 ako izgubi. Zahvaljujući složenoj prirodi sustava ATP ljestvice, te točke u suštini zamjenjuju bodove osvojene na turniru iz 2015. godine, koje je osvojio Djoković s Murrayom ​​koji je izlazio u polufinalu.

Djoković je stoga izgubivši 640 bodova, dok je Murray mogao podići isti iznos ako pobijedi u nedjelju ili skromnije 240 ako Bautista Agut prođe još jedno iznenađenje. Maksimalni ritam tada iznosi 1.280.Bilo kako bilo, razlika između njih dvojica je padala ispod 3.000 i mogla bi biti manja od 2.325.

Djokovićeva pozicija postaje još neizvjesna pobjeda u verzijama dvaju preostalih turnira za 2015. koji je trenutačno na rasporedu za ovu sezonu – BNP Paribas Masters, koji započinje kasnije ovog mjeseca, i ATP World Tour Finals u studenom. Srbija će stoga braniti 1000 bodova u Parizu i 1300 u Londonu. Murray je s druge strane pretučen u finalu u Parizu prošle godine i izašao na skupinama na O2, uzimajući 600 i 200 bodova.Snažan završetak sezone za Murray, osobito na Svjetskom turniru, gdje postoji potencijal za golemim bodovnim bodovima, moglo bi ga vidjeti po prvi puta u svijetu No1. Prospect je i dalje nevjerojatan , međutim, s obzirom da je Murray u svakom slučaju trebao pobjeda na sva tri turnira, a Djoković se nastavlja boriti. Čini se, međutim, da se čini da se željezni zahvat čini labavljenjem. I ne može biti pitanje o Murrayovom obliku.Sada je osvojio 18 setova za redom na ATP World Touru i stigao u Šangaj nakon što je osvojio peti naslov turneje sezone u China Openu, gdje nije cijeli tjedan ostavio set.

Simon je dao tvrdoglav otpor, svijet No32 i Murray koji dijele sedam prekida služenja u prvih 10 utakmica utakmice, ali Murrayova klasa je na kraju rekla. “Samo želim dovršiti ovu godinu najbolje što mogu Mogu, to je bio najuspješniji u mojoj karijeri “, rekao je Murray za Sky Sport. “Posljednjih nekoliko mjeseci bili su neki od najkonzistentnijih, pa sam samo želim zadržati to sve do kraja godine i završiti što je više moguće”.

Djoković je u međuvremenu izgubio njegov kul tijekom poraza Bautista Agut, razbijajući svoj reket u bitove nakon što je izgubio prvi set i kopajući košulju otvorenom u srdžbu tijekom druge točke na putu do 6-4, 6-4 poraz.